Ekmekle İlgili Herşey
Makaleler
Duyurular
Röportajlar
Haberler
Diğer
Bayat Ekmek Yemekleri
" "
Fırıncılıkta mesleki eğitim...

Fırıncılıkta mesleki eğitim...

Türkiye'de her sektörde olduğu gibi fırıncılık sektöründe de eğitim son derece önemlidir. Sektör her ilde ayrı ayrı tarihlerde eğitim kapsamına alınmakla birlikte temelde eğitim teknikleri aynıdır. Fırıncı Meslek EğitimiMeslek Eğitiminin Verildiği Yerler ; Mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde “Yiyecek- İçecek Hizmetleri” alanı “Fırıncılık” dalında verilmektedir. Mesleğin eğitimi bazı yerlerde mesleki eğitim merkezlerinde verilmesine karşın, büyük bir bölümü halen geleneksel eğitim şekli olan "Usta-Çırak" usulü ile işbaşında öğrenilmektedir. Meslek Eğitimine Giriş KoşullarıÇıraklık eğitimine başlayabilmek için; . En az ilköğretim okulu mezunu olmak, . 14 yaşını doldurmuş olmak, . Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, . Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Eğitimin Süresi Ve İçeriği ; Fırıncılık mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 2 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1 yıldır.Geleneksel eğitimde (usta-çırak) belli ve kesin bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Adayın genel kavrama, öğrenme yeteneği ve isteğine göre bu süre 2 ile 3 yıl arasında değişiklik arz eder. Mesleki eğitim merkezlerinde verilen eğitimde; İş emniyeti ve çevre temizliği ile ilgili dikkat edilecek hususlar, İşyerindeki aletlerin ve malzemenin tanıtımı, kullanımı, bakımı ve temizlenmesi, Hangi alet ve maddelerle hangi yerlerin temizlenmesi gerektiği ve dikkat edilecek hususlar, Hamurun yapılmasında dikkat edilecek temizlik kuralları hakkında bilgi edinirler. Hamurun yapılış teknikleri ve katkı maddelerinin tanımı, Hamur çevirme teknikleri, Hamur kesme teknikleri, Hamur açma teknikleri, Ekmek, kek ve pastaların yapılış tekniklerini öğrenirler.Açılan hamurları şekillendirme teknikleri (tırnak vurma vb.), Fırın sıcaklığını ayarlama,Fırına ekmek sürme ve çıkarma teknikleri, Ekmeğin pişirim süresi, gözlem ve kontrol tekniklerini öğrenirler, Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenciler bu konuların yanında genel kültür derslerini de alırlar

Tüm hakları saklıdır @2013 Türkiye Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası