Ekmekle İlgili Herşey
Makaleler
Duyurular
Röportajlar
Haberler
Diğer
Bayat Ekmek Yemekleri
" "
Ege'de ekmeğe yön verenler

Ege'de ekmeğe yön verenler

T.E.S.İ.S : “Un” deyince Türk halkının aklına ilk geldiği ekmektir. Sizde ekmek ve un sektörü konusunda da iş yaşamında iç içesiniz. Ekmek ve un sektörünün durumu ve sıkıntıları hakkında görüşleriniz nelerdir?

Tüm pozitif ilerlemeye rağmen, işletme kayıt belgesi, yönetmelik gereği uygun olmayan işletmelerin açılımına göz yumulması, fırın sayısının talebe göre fazla olması, Bakanlık piyasa denetimlerinin düzenli yapılamaması ve ilgili kanunların uygulanamaması nedeniyle kayıtdışı faaliyet gösteren korsan fırınların, araçlı seyyar satıcıların, sokak araları, cami önleri ve pazar yerlerinde açıkta satış sayısının artması; mevcut işletmelerde de denetim yetersizliğinden ötürü sigortasız işçi çalıştırma gibi haksız rekabete yol açacak hareketlerin olması; işletmelerin üretim kapasitelerinin çok altında atıl çalışmasına ve maliyetlerinin birim üründe yükselmesine sebep olmaktadır. Un sektörümüz ise ne yazık ki hammadde açısından dışa bağımlı hale gelmiştir ve dövize endeksli bu malların fiyatı neredeyse her gün değişiklik göstermektedir. Bu durumlar kaliteli ve istikrarlı bir üretimin realizasyonundaki engelleri oluşturmaktadır.

T.E.S.İ.S : Ekmeğin çeşitlendirilmesi sektöre ne gibi katkılar sağlıyor?

Ekmek çeşitlendirilmesi sağlığa daha faydalı ürünlerin tüketiciye ulaşması açısından büyük önem taşıdığı gibi üreticinin farklı pazarlara girebilmesi ve bu katma değeri yüksek ürünlerle hem tanınırlığını, hemde karlılığını arttırmada katkılar sağlıyabilmektedir.

 

T.E.S.İ.S : Her sektörde olduğu gibi un ve ekmek sektöründe de haksız bir rekabet bulunmakta. Bu haksız rekabet sizce nasıl önlenir?

Her iki sektörde, AB standartlarında, sağlıklı  ve  kaliteli  bir  üretim  yapmak üzere hijyen kurallarını üretim, dağıtım ve satış birimlerinin tümünde sağlamaya çalışan kurumların karşısında bu kuralları yerine getirmekten çok uzak işletmelerin, üretim ve çalışma izni almadan, istihdamı zorunlu personeli bulundurmadan ve sağlıksız şartlarda üretimi yapılmış hammadde kullanarak düşük maliyetle ve kalitesizce üretimini sürdürmesi, sektörde haksız bir rekabetin oluşmasına sebep olmaktadır. Bunun önlenmesi başta doğru kanunlar oluşturulması ve bu kanunların sıkı denetimlerle uygulanması yolu ile önlenebilir.

Nerede, hangi şartlarda ve hangi hammaddeleri kullanarak üretildiği belli olmayan ekmeklerin şehir dışından da getirilerek semt pazarlarında, cami önlerinde, sokak aralarında, pazar yerlerinde açıkta satışının yapılması da bu konuya bir örnek oluşturmaktadır. Bu tip üretim ve satış yerlerinin ilgili kurumlarca kesinlikle kapatılması, açıkta satış yapılmasına da müsaade edilmemesi gerekmektedir.

 

T.E.S.İ.S : Bu arada  klasik Türk ekmeğinden yani “Beyaz ekmek” kadar vitaminli ekmekler de konuşulmaktadır.  Bu konuda ki düşünceleriniz nelerdir?

Hammadde kalitesinin düşmesi ve artan insan nüfusunun besin ihtiyacının daha etkin karşılanabilmesi açısından gerek un gerekse de ekmek bazında ürünlerin zenginleştirilmesi ancak doğru analiz ve iyi takibi yapılan denetimlerle sağlanabilir. Aksi durumda yarardan çok zarara sebep olabilir.

 

T.E.S.İ.S : Ekmeğin poşette satımı konusunda ki görüşleriniz nelerdir?

Ekmeğin poşete girmesi hijyen ve bayatlama sürecinin yavaşlatılması açısından önemlidir ancak bu sadece poşetlemenin el değmeden gerçekleştirilebildiği proseslere sahip işletmelerle sağlanabilir. Aksi durumda hijyen konusunda göstermelik bir iş yapıldığı gibi plastik ambalajla çevreye ve ekonomiye büyük zarar verilmiş olacaktır.

 

T.E.S.İ.S : Ülke genelinde yay-gınlaşan ve Türk örf, adet ve geleneklerine göre dayanışmayı da ön plana çıkartan “Askıda ekmek” projesi hakkında ki görüşleriniz nelerdir?

Askıda Ekmek projesi bizlerden daha az şansa sahip, ihtiyacı olan aynı gemide yaşadığımız bireylere incitmeden yardımcı olabilmek adına örnek ve desteklenmesi gereken bir projedir.

Tüm hakları saklıdır @2013 Türkiye Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası