Ekmekle İlgili Herşey
Makaleler
Duyurular
Röportajlar
Haberler
Diğer
Bayat Ekmek Yemekleri
" "
Sektöre yönlendiren önemli komisyon.

Sektöre yönlendiren önemli komisyon.

T.E.S.İ.S : Bilindiği üzere Ekmek Türk halkının geleneksel yemeğinin en başında gelmektedir. Ancak  bu alanda faaliyet gösteren gerek un ve gerekse de ekmek sektöründe çözüm bekleyen sorunlar olduğu da bilinmektedir. Sizce bu sorunlar nelerdir ve şu anda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır.?

 

Evet, sözünü ettiğiniz gibi ekmek insan beslenmesinde en önemli besin kaynağıdır. İçerdiği protein ve birçok yararlı besin öğesi ile de iyi bir enerji kaynağıdır. Elbette ekmek bu vazgeçilmezliğinin yanı sıra ülkemiz ekonomisi açısından da çok önemli bir sektördür. Yıllık ortalama 35 Milyar adet ekmek tüketilen ülkemizde sektör, 37 Milyar adet ekmek üretmektedir. Bu üretim sonucunda sektörün Pazar payı 30,5 Milyar Lira civarındadır. Bu pazarı unlu mamuller olarak değerlendirdiğimizde ise yaklaşık 39 Milyar Liralık bir Pazar hacmi mevcuttur. Ülkemizde bu büyüklükte bir üretim ve pazara sahip üreticilerimize ilişkin bazı sorunların olduğu da bir gerçektir. Bu sektör Türkiye’nin en yaygın istihdam alanlarının neredeyse başında gelmektedir. Fırın ürünleri üreticilerimizin büyük bir kısmı kar marjı düşük işletmecilerimizdir ve neredeyse sektörün %95’lik kısmını oluşturmaktadır. Bu durum hijyen ve sağlıklı üretim hususlarında kontrolü ve denetimi güçleştirmektedir. Aynı zamanda yetişmiş eleman sıkıntısı üreticilerimizin en önemli sorunudur bence. Bu sorunun giderilmesinde kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi zorunludur. Sektör, sorunlarını net olarak belirleyip örgütlü bir yapı olarak ilgili kurumlarla işbirliği sağladığında sorunların çözümünün daha kolay olacağı inancındayım. Yani daha ayrıntılarına çok girmeyeceğim haksız rekabet, hammadde temini, yüksek maliyet, teknoloji kullanımı ve işletmecilik gibi daha birçok sorunun, sektörün çabaları ve ilgili bakanlığımızın destekleriyle çözüleceği düşüncesindeyim. Tarım Komisyonu Başkanı olarak tarafımıza ulaşacak her türlü kanun tasarı ve tekliflerinde bu sorunların çözümüne ilişkin her zaman destek olacağımızın da bilinmesini isterim.

 

 

T.E.S.İ.S : Ülkemizde ekmek israfının ekonomik boyutları her yıl özellikle de Başbakanımız tarafından açıklanmaktadır. Bu konuda ne gibi önlemler alınabilir?

 

Evet, Başbakanımızın da çok olumlu bir şekilde işaret ettiği “ekmek israfı” ülkemiz için ciddi bir maddi külfettir. Bu nedenle Başbakanımızın talimatıyla, Gıda tarım ve hayvancılık Bakanlığımızın başlattığı çalışmalar olumlu sonuçlar vermiştir.  2013 yılı sonunda açıklanan sonuçlara göre 2012 yılında 5 Milyon 950 Bin adet olan günlük ekmek israfı yüzde 18 azalarak 4 Milyon 900 Bin adede düşmüştür. Böylece günlük 1 milyon 50 bin, yıllık 384 milyon ekmek israf edilmekten kurtarılmıştır. Yıllık bazda 2 Milyar 800 Milyon Lira tasarruf sağlanmıştır. Bu konuda ulusal bir kampanya başlatılmış ve birçok kesimden destekler alınmıştır. Yani sonuç olarak bu konudaki çalışmalar en verimli bir şekilde devam etmektedir.

 

T.E.S.İ.S : Sektörün gelişebilmesi ve özellikle de dışa açılımı ile birlikte Türkiye’nin tanıtımı hususunda uluslararası alanda fuar ya da benzeri bazı çalışmalar var mıdır?

 

Ülkemiz birçok ülkeye özellikle buğday unu ihraç etmektedir. Bunun yanı sıra ihraç ürünlerimiz arasında çocuk maması, makarna, bisküvi ve kek gibi sayabileceğimiz daha birçok unlu mamul vardır. Bu ve benzeri ürünlerdeki ihracatımız gün geçtikçe de artmaktadır. Elbette tanıtım ve fuar organizasyonları hususunda başta Ekonomi Bakanlığımız olmak üzere sektörümüzün de destek ve yönlendirmeleriyle birçok fuar organizasyonları yapılmaktadır. Bu hususta net bilgiler veremesem de hem Ekonomi Bakanlığımız’ın hem de sektörümüzün web sayfalarında gerekli duyurular sağlıklı bir şekilde yer almaktadır.

T.E.S.İ.S: “Askıda ekmek” konusunda ülke genelinde bir kampanya başlatılması söz konusu mudur?

 

“Askıda Ekmek” konusu bana sorarsanız güzel bir uygulamadır. Bu kampanyanın yaygınlaşmasını da isterim. Ama bu ve benzeri uygulamalar da hükümetler hiçbir zaman yönlendirici olmamışlardır. Bunu bir tür halkımızın dayanışması olarak görmek gerekir. Bu nedenle, bu konuda sivil toplum kuruluşlarımızın yönlendirmesi ve başlatacakları kampanyalar önemlidir.

Tüm hakları saklıdır @2013 Türkiye Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası