Ekmekle İlgili Herşey
Makaleler
Duyurular
Röportajlar
Haberler
Diğer
Bayat Ekmek Yemekleri
" "
İzmir'de ekmeğe yön verenler...

İzmir'de ekmeğe yön verenler...

T.E.S.İ.S : Tarım İl Müdürlüğü olarak gıda alanında özellikle de ekmek sektöründe son derece sıkı çalışmalarda bulunduğunuz biliniyor. Bu çalışmaları özetler misiniz?

 

Ekmek üretim ve satış yerlerinde İl Yıllık Kontrol Planı kapsamında rutin olarak ve Müdürlüğümüze ulaşan ihbar ve şikayetler göz önünde bulundurularak kontrol ve denetim faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Yapılan kontrollerde işletmeler teknik ve hijyenik şartlar açısından denetlenmektedir.

Üretim ve satış yerlerinden Bakanlık Yıllık Kontrol Planı, İl Yıllık Kontrol Planı, Alo Gıda ve diğer şikayetler ile Bakanlık talimatları kapsamında ekmek numuneleri alınmaktadır. Alınan numuneler Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğine uygunluğunu kontrol etmek amacıyla renklendirici, koruyucu, tuz analizleri ve gramaj kontrolü yapılmak üzere yetkili laboratuarlara gönderilmektedir. Analiz sonucu uygun olmayan ürünler ile ilgili olarak üretim yerlerine yasal işlem uygulanmaktadır.

 

Ayrıca Müdürlüğümüz tarafından 2012 ve 2013 yılları içerisinde meslek odaları ile birlikte, ekmek üretim ve satış yerlerindeki çalışanlara yönelik olarak hijyen eğitimleri düzenlenmiştir. Bu kapsamda düzenlenen 25 eğitimde 2658 çalışana hijyen eğitimi verilmiştir.

 

T.E.S.İ.S : Bu çalışmalar aynı zamanda sektörün denetlenmesi demektir. Bu denetleme sırasında İl Müdürlüğü olarak yalnız mı kalıyorsunuz ya da ilgili belediye ve meslek örgütlerinin size yardımı oluyor mu?

 

5996 sayılı Kanun ile gıda işletmelerinde kontrol ve denetim yetkisi Bakanlığımıza verilmiştir. Bu kapsamda gıda kontrol ve denetim hizmetleri Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Belediye ve meslek örgütleri tarafından Müdürlüğümüze iletilen şikayetler göz önünde bulundurulmaktadır. 

T.E.S.İ.S : Ekmek poşette deniyor ama çoğu yerde bu uygulama halen yerine getirilmiyor. Size göre tam olarak ekmek ne zaman tamamen poşette olacak?

 

Toplumda tüm ekmek çeşitlerinin ambalajlı olarak piyasaya sunulmak zorunda olduğuna dair yanlış bir algı oluşmuştur. Bu nedenle piyasada ambalajsız ürünlerle karşılaşıldığında uygulamanın yerine getirilmediği düşünülmektedir. Ancak Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğine göre ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeklerinin ambalaj zorunluluğu bulunmamaktadır. Bunların haricindeki ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilmek zorundadır.

Ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeklerinin üretim, depolama, dağıtım ve satış aşamalarında gerekli teknik ve hijyenik şartlar sağlanmak zorundadır.

Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde ambalaj zorunluluğu olduğu halde ambalajsız olarak satışa sunulan ürünlerin tespiti durumunda gerekli yasal işlem uygulanmaktadır.

 

T.E.S.İ.S : Beyaz undan yapılan ekmek yerine kepek ekmeği ya da buğday unundan yapılan ekmek konusundaki görüşleriniz nelerdir?

 

Ülkemizde genelde kepeği ayrılmış beyaz undan yapılan ekmek tercih edilmektedir. Ancak, diyet ekmeği olarak bilinen kepekli ekmek ve tam buğday ekmeği hem bol miktarda vitamin ve mineral içermekte hem de sindirim yollarını rahatlatmaktadır. Kepekli ekmek ve tam buğday ekmeği, sadece kilo sorunu veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, sağlık sorunu olmayan tüm insanlar için faydalıdır. Bu nedenle doğal ekmek tüketimini teşvik etmek amacıyla İl Müdürlüğümüz yemekhanesinde servis edilen ekmek çeşitleri arasından beyaz ekmek kaldırılmıştır. Böylelikle personelimiz yemekhanemizde beyaz ekmek yerine sağlık açısından daha uygun olan tam buğday ekmeği ve kepekli ekmek çeşitlerini tüketme imkanına kavuşmuştur.

 

T.E.S.İ.S : Yurt içi denetimlerde özellikle alo gıda hattı kullanımına açıldıktan sonra ciddi anlamda artış söz konusu olduğunu biliyoruz. Ekmek için Alo gıda hattına ihbar geliyor mu? Gelen ihbarlar genelde ne türden şikayetler oluyor?

 

Alo Gıda hattı 2009 yılında Bakanlığımız tarafından tüketicilerin hızlı şekilde şikayetlerini dile getirebilmesi amacıyla kullanıma açılmıştır. Alo Gıda hattına yapılan şikayetler doğrultusunda sektöre yönelik istatistiki kayıtlar tutulmaktadır. Bakanlığımız Alo Gıda hattına yapılan şikayetlerin önemli bir kısmını ekmek ile ilgili şikayetler oluşturmaktadır.  Bu kapsamda ekmek üretim ve satış yerlerinin teknik ve hijyenik şartları, katkı maddeleri, ekmek gramajı ve işletme kayıt belgesi hakkında şikayetler Müdürlüğümüze iletilmektedir. İletilen şikayetler en kısa sürede sonuçlandırılarak şikayet sahibine 15 gün içerisinde sistem üzerinden bilgi verilmektedir.

 

T.E.S.İ.S : A fırınından aldığımız ekmekle B fırınından aldığımız ekmek arasında fark söz konusu olabiliyor. Örneğin A fırınından aldığımız ekmek daha uzun süre tazeliğini muhafaza edebilirken B fırınından aldığımız ekmek daha kısa sürede bayatlayabiliyor. Bu da aklımıza katkı maddelerinin kullanımını getiriyor. Ekmekte katkı maddesi kullanımı var mıdır varsa da sınırlamalar ve kısıtlamalar nelerdir?

 

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile ekmeklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ürünlere katılan hammadde ve bileşenlerin miktarları minimum ve maksimum değerler olarak belirlenmiştir. Ülkemizin değişik bölgelerinde yetiştirilen buğdaylardan elde edilen ekmeklik unların standartları mevzuata uygun olsa dahi duyusal özellikleri açısından farklılık gösterebilmektedir. Buna bağlı olarak kullanılan bileşenler ile fırın ve pişirme yönteminden kaynaklı lezzet farklılığı oluşabilmektedir. Bununla birlikte muhafaza koşulları ekmeğin bayatlama sürecine etki etmektedir. 

Türk Gıda Kodeksi ambalajsız olarak piyasaya sürülen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeklerinde katkı maddesi kullanımına izin vermemektedir. Bunların dışında yer alan ambalajlı olarak piyasaya arz edilen ürünlerde, Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde belirtilen katkı maddeleri izin verilen miktarlarda kullanılabilmektedir. Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından yapılan denetimlerde işletmelerden numune alınmakta olup katkı maddesi kullanımına izin verilmeyen ekmeklerde katkı maddesi tespit edilmesi veya katkı maddesi kullanımına izin verilen ekmek çeşitlerinde mevzuatta belirtilen tür ve miktarların dışında katkı maddesi kullanıldığının tespit edilmesi durumunda yasal işlem uygulanmaktadır

Tüm hakları saklıdır @2013 Türkiye Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası