EKMEĞİN YAPIMI

Ülkemizde bilinen ve uygulanan şekli ile üç çeşit ekmek imalatı mevcuttur. Bunlar şu şekildedir ;

DOĞAL EKMEK
1 kg. beyaz un
500 gr. çavdar unu
500 gr. mısır unu
1,4 ml. su
200 gr. ekşi maya (bir gün önceden hazırlanıyor)
100 gr. yaş maya
30 gr. tuz

Yapılışı: Unlar suyla yoğrulur. Önce ekşi maya sonra tuz ilave edip 2 dakika daha karıştırılır. Yaş maya eklendikten sonra 1-2 dakika daha yoğrulur. 10 dakika dinlendirdikten yarım saat beklemeye bırakılır. 270 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. (Ekşi mayanın yapılışı: 1 kilo un, 10 gr. yaş maya ve 15 gr. tuz, 300 ml. su ile yoğrulur ve 24 saat dinlendirilir.

YAYLA EKMEĞİ

2 kg. beyaz un
30 gr. tuz
1 litre su
60 gr. yaş maya
400 gr. tulum peyniri
200 gr. dilimli siyah zeytin
10 gr. kekik
Yapılışı: Un, tuz ve maya suyla mikserde karılıp hamur haline getirilir. Tulum peyniri, zeytin ve kekik hamura yedirilir ve 5 dakika dinlendirilir. İstenilen ebatta şekil verilen hamur 40 dakika mayalanmaya bırakılır. Yaklaşık 25 dakika 200 derecelik fırında pişirilir.

ENTEGRAL EKMEK

800 gr. tam buğday unu
100 gr. kaba kepek
100 gr. ince kepek
20 gr. tuz
20 gr. yaş maya
550 ml. su
Yapılışı: Malzemeler bir miksere konup 10 dakika yavaş devirle, 3 dakika ikinci devirle karılır. Hamur dışarıya alındıktan sonra 45 dakika bekletilir. Şekil verilir ve yarım saat daha beklemeye bırakılır. 230 derece ısıtılan fırında 18 dakika pişirilir.